Dinsdag stroopten Kempens Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten en OCMW-Voorzitter Kristof Welters de mouwen op om een voormiddag mee te draaien in het nieuwe woonzorgcentrum Parel der Kempen aan de Verlorenkost in Westerlo-centrum. "Door de onderhandelingen over de Staatshervorming moest ik op 7 juni op het laatste nippertje verstek laten gaan bij de officiële opening. Ik beloofde toen al dat ik dit goed wilde maken door in het rusthuis, samen met voorzitter Kristof Welters, de handen uit de mouwen te steken.", zo zegt de Staatssecretaris. "Bovendien wil ik met deze actie nog eens benadrukken dat na de zesde staatshervorming de regio's straks van wieg tot rusthuis verantwoordelijk zullen worden voor het beleid."

Kristof Welters was best onder de indruk van deze nieuwe werkervaring: "Als beleidsmakers is het voor politici essentieel dat ze weten en kunnen ervaren hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Het was vandaag dan ook een hele ervaring om te ondervinden wat het is om in de zorgsector te staan, niet in het minst omdat ik aan de directie van het rusthuis had gevraagd om ons zeker niet te sparen wat betreft de taken die we dienden uit te voeren. Eigenlijk zou elke OCMW-voorzitter dit minstens één keer moeten ervaren."

Staatssecretaris Servais Verherstraeten sluit zich hierbij aan: "Het is mooi om te zien hoe de zorgverleners deze toch wel zware taken met de glimlach en een gouden hart uitvoeren. Bovendien is dit nieuwe rusthuis een mooi gebouw met veel licht, mooie kamers, een plein en dat alles vlakbij de natuur."

Door de opening van het nieuwe woonzorgcentrum is de wachtlijst met liefst 80% gedaald. Het geeft ook de mogelijkheid om in het oude rusthuis nieuwe activiteiten te organiseren zoals het CADO (dagopvang voor ouderen). Tot slot dienen er nog een aantal verbouwingen aan het oude rusthuis te worden gerealiseerd (zoals de vernieuwing van de keuken, een sociaal restaurant, een wachtpost voor dokters). De toewijzing van deaanbesteding wordt nog dit jaar gepland.